Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Viering 75 jaar bevrijding

Datum: 13 september van 13.00 – 14.45 uur
Locatie: Ljubljanaplein te Schin op Geul

Viering 75 jaar bevrijding

10.30 – 12.00 uur: Herdenkingdienst in de Sint Gerlach Kerk te Houthem voor genodigden en bewoners die vooraf digitaal een ticket bestelden. De plaatsen zijn beperkt, dus reageer snel via onze website en bestel uw kaartjes. Deze dienst wordt in goede samenwerking met onze lokale geloofsgemeenschappen, het Platform Wereldburgerschap, de stichting Liberty Maastricht en diverse andere organisaties georganiseerd. Liberty Maastricht presenteert op het terrein van Chateau Sint Gerlach 80 historische Amerikaanse legervoertuigen, materieel en groepen van o.a. soldaten en medisch personeel uit die tijd. De Houthemse Brassband Sint Gerlach geeft een concert op het terrein. Er is de mogelijkheid om kennis te maken met een twaalftal Amerikaanse veteranen.

12.30 – 13.00 uur: Vertrek van de 80 legervoertuigen en groepen van Liberty Maastricht naar drie dorpskernen. Een programma van activiteiten geïnitieerd door de kern overleggen. In deze dorpskernen worden steeds 25 voertuigen, zangers uit Engeland en diverse groepen re-enactors achter gelaten. Samen met de betreffende dorpskern zorgen zij voor een feest in de kern. Wethouder Claudia Bisschops en de Valkenburger Gijs Tuinman, onderscheiden met de Militaire Willems-Orde en de Bronzen Leeuw begeleiden de tocht naar de kernen.

De historische legervoertuigen en groepen doen de drie kernen aan via de volgende route: Joseph Corneli Allee, Sint Gerlach, Onderstestraat, Geulweg, Geulhemmerweg, Grotestraat, rotonde 3⁄4, Rijksweg N 590, Monulphusplein (25 legervoertuigen blijven achter), Valkenburgerstraat, Fonterstraat, rechtsaf naar Rijksweg N 590, Kleine Heideweg, Lindenstraat, Franse Steeg, Smitserweg, Bemelerweg, Dorpstraat, Kleine Linde (25 legervoertuigen en groepen blijven achter), Lokerstraat, Bergstraat, Sibbergrubbe, Oud Valkenburgerweg, Strucht, Grachtstraat (plaquette 1), Breeweg, Kerkplein (plaquette 2), Breeweg, Warande, Ljubljanaplein (de laatste 25 voertuigen blijven achter).

Op de route graag de hele dag de vlag buiten hangen!
Onze “bevrijders” vinden het een feest als u ze massaal en uitbundig op de route verwelkomt!


Ljubljanaplein Schin op Geul: vrijdag de 13de van 13.00 – 14.45 uur: FEEST IN DE DORPSKERNEN.
Met medewerking van 25 WOII legervoertuigen, diverse WOII groepen re-enactors en de Rum & Cola Girls van Liberty Maastricht. Luister naar verhalen uit die tijd. Tijdens de tocht naar het Ljubljanaplein waar de afsluiting plaats vindt, worden er twee plaquettes onthuld voor de gesneuvelde soldaten Mirck in de Grachtstraat en Cook op het Kerkplein. Zie de voertuigen van toen en het materieel uit die tijd, van kortbij. Praat met de mensen “uit die tijd”. Diverse artiesten treden op en maken er op het plein nog een gezellig uurtje van.

 

75 jaar flyer sogBekijk hier de flyer

75 jaar bevreiding75 jaar