Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Vluchtelingenwerk

Datum: 2, 11 en 24 oktober
Tijd: 16.00 - 19.00 uur
Locatie: ’t Geboew in Schin op Geul

Dichter bij Huis

Dichter bij Huis, onder dit motto organiseert Vluchtelingenwerk op 2 oktober in ’t Geboew in Schin op Geul een bijeenkomst van 16.00 uur tot 19.00 uur. Het is de bedoeling om hier geboren en nieuwe Nederlanders met elkaar in contact te brengen

Heeft u al eens met een meisje/jonge vrouw van 17 jaar oud gepraat en gehoord waarom zij heel alleen als 15 jarige uit Eritrea vluchtte? Of met die moeder uit Birma, die met een protestantse dominee getrouwd was en Birma moest ontvluchten?
Of met die dertiger uit Syrië die hier zo graag wil werken en nu met tranen in zijn ogen over zijn geboorteland praat?
Zij wonen nu in onze gemeente, het zijn er maar een paar maar ze weten niet hoe ze hun weg in hun nieuwe huis-land moeten vinden en willen dat toch zo graag.

Op 2, 11 en 24 oktober heeft u die kans om hen te ontmoeten en hen te helpen. Gewoon praten met hen, dat helpt al.

Vluchten is geen vakantiereis en als ze over hun geboorteland praten doen ze dat met weemoed. Maar ze weten dat ze hier moeten integreren en dat willen ze ook echt. Maar dan moeten ze de kans krijgen Nederlanders te ontmoeten. Ze krijgen wel taalles maar met wie moeten ze oefenen? En alleen als je Nederlands praat, krijg je kansen en kun je meedoen met onze maatschappij.
Die jonge meid uit Eritrea praat al redelijk goed Nederlands. Ze was voorbestemd om het leger in te gaan en om veel kinderen te krijgen. Ze zit hier op het VMBO en in kleding verschilt ze niet van onze eigen kinderen. Zij praat over haar land, hoe zij, als christenen, 200 (!) dagen per jaar vasten en op die dagen volledig veganistisch eten, hoe moslims en christenen in Eritrea vreedzaam naast elkaar leven, hoe rijk het land is aan delfstoffen maar dat er een dictator president is waar je geen verkeerd woord over mag zeggen of je draait de gevangenis in. Een land waar bijna iedereen in het leger in moet van 18 maanden tot soms wel 30 jaar.

Interessante verhalen, live uit hun mond gehoord. Omgekeerd luisteren deze mensen naar ons om te leren hoe wij lidwoorden gebruiken, hoe wij werkwoorden vervoegen, hoe wij woorden uitspreken die voor ons zo vanzelfsprekend zijn. Zij willen dat ook leren maar hebben ons nodig om hen te helpen.

Op 2 oktober praten ze over de cultuur in hun land in het Geboew van 16.00 tot 19.00 uur. Op 11 oktober kunt u een hapje proeven van de lekkernijen zoals zij gewend zijn die klaar te maken en op 24 oktober rondt Vluchtelingenwerk het project af.

Als u geïnteresseerd bent kunt u zich aanmelden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel nr 0633048229

Vluchtelingenwerk2020 gr